Voogdijbenoeming

De ouders van Gerrit Kremer (Gait van Bakkie), Hendrik Kremer  en Geertjen Roelofs zijn al op jonge leeftijd respectievelijk 40 en 41 jaar overleden. Alle 6 kinderen waren op dat moment nog minderjarig. Het oudste kind Aaltjen was 17 jaar en het jongste kind Geertje Hendrika was 2 jaar oud. Uit de overlevering is bekend dat de kinderen werden opgevangen door “Hendrik Jan oom” of wel Hendrik Jan Kremer, een broer van Hendrik Kremer. Voor zowel de kinderen als voor het gezin van Hendrik Jan Kremer  en Geesje Veurink  moeten dit nogal een ingrijpende gebeurtenissen zijn geweest. De kinderen verloren in korte tijd hun beide ouders en hun zusje Klazina Gerritdina. Hendrik Jan Kremer  en Geesje Veurink  hadden toen al 2 kinderen, er was nog een kind op komst, en er kwamen in een keer 6 kinderen bij. Dit gegeven vroeg om verder onderzoek om na te gaan hoe dit is vastgelegd en wat de omstandigheden waren.

Na enig onderzoek zijn in de gerechtelijke archieven in het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle twee proces-verbalen over de voogdij benoeming terug gevonden. De voogdij benoeming werd uitgevoerd door de Kantonrechter in Ommen. Het eerste document is opgemaakt op 11 maart 1902 (no. 124 van het Rep) toen Geertjen Roelofs nog leefde en betreft de benoeming van Hendrik Jan Kremer tot toeziend voogd. Het tweede document is opgemaakt op 15 juli 1902 (no. 346 van het Rep)  na het overlijden van Geertjen Roelofs en betreft de benoeming van Hendrik Jan Kremer tot voogd en van Egbert Roelofs tot toeziend voogd. Verder is bij beide documenten een certificaat van onvermogen afgegeven door de burgemeester van Stad Hardenberg omdat de kinderen “onvermogend en buiten staat” waren om de kosten te betalen.

In de documenten is te zien dat de Kantonrechter eerst bloedverwanten van de minderjarige kinderen heeft geraadpleegd. Hiervoor waren er zowel van vaders als van moederskant twee aanwezig. Tijdens de eerste benoeming (no 124) waren dat van vaderskant een oom,  Hendrik Jan Kremer  en een achterneef Gerrit Kremer (waarschijnlijk de zoon van Hermannus Kremer en Gesina Hölters) en van moederskant een oom Egbert Roelofs en een achterneef Hendrik Jan Geugies. Tijdens de tweede benoeming (no 346) waren dat van vaderskant een aangetrouwde oom Jan Hindrik Fokkert  en een aangetrouwde achterneef Derk Meier  en van moederskant een oom Egbert Roelofs en een achterneef Hendrik Jan Geugies.

Van beide proces-verbalen zijn transcripties gemaakt:

 RA0006 Process verbaal van voogdijbenoeming 11-3-1902 (no 124)”

 RA0007 Process verbaal van voogdijbenoeming 15-7-1902 (no 346)

De orginele documenten zijn hieronder in te zien: